1, 2, 3-metoden

– Gå, jogga, spring

Foto: Canva

Steget mellan att gå en promenad till att ge dig ut på en joggingtur, behöver inte vara stort. Knepet till att komma igång med löpningen är nämligen lättare än du tror – du skall ta det lugnt och långsamt!

Det skall vara lätt att börja

För många av oss så skapar bara ordet löpning rysningar, ångest eller kanske till och med skratt – skall JAG börja löpträna? Men steget mellan att ge sig ut och gå till att börja jogga är nödvändigtvis inte så stort som du innan kanske trott. Vi skall inte rabbla massa fördelar med att löpträna utan istället fokusera på hur lätt det är att börja med. För det första så behöver du minimal utrustning och du kan börja exakt när du vill.

1, 2, 3 metoden 

Står för gå, jogga, springa och är egentligen inte en unik metod med fasta regler utan ett verktyg för att börja med löpträning. Metoden går att följa steg för steg genom att börja med att få in mer gång eller powerwalks, som vi på redaktionen föredrar att kalla det, för att senare börja jogga och springa. Andra vill kombinera powerwalks, jogging och löpning i varje pass redan från start och vissa vill börja direkt med löpträningen.

Tid eller distans?

Är det tiden eller distansen som driver dig – Vill du powerwalka en mil, jogga i 30 minuter, eller spring 6 km på en viss tid? Sätt upp dina mål och kom ihåg att grunden till hållbar träning är att börja lugn och långsamt. Det är väldigt lätt att man gasar på när man väl bestämt sig för att börja träna men detta medför ofta skador samt att man tappar motivationen. 

Träning skall vara kul!

För att inte tappa motivationen så är det viktigt att man tycker att sin träning är kul, därför är första tipset att blanda träningsformer. Gillar du att dansa, cykla eller tunga lyft då skall du kombinera detta med din motionsträning. Du vill inte att din träning skall kännas slentrian eller långtråkig. 

Är det motionstränings om lockar dig så rekommenderar vi dig starkt att testa på intervallträning. Intervaller är ett mycket effektivt sätt att utveckla din löpning och gör träningspassen roligare då man ofta kan testa på något nytt. Tips på intervaller är intervallstege, backintervaller och tidsintervaller. Vill ni att vi på redaktionen delar med oss börjar lägga ut intervaller som träningspass, kommentera då nedan i kommentarsfältet. 

Foto: Canva

Checklista 

1. Börja lugnt och försiktigt – vi vill inte att du drar på dig några skador!

2. Sätt upp mål med din motionsträning – vad vill du uppnå?

3. Varva din träning med olika pass – för att hålla motivationen uppe!

4. Börja idag!

5. Fortsätt ta del av Aktiva Timmens tips och råd för ett aktivt liv!

För att hålla koll på tid och distans vid träning finns detta massor av appar till smartphones, det kan du läsa mer om HÄR. 

Vill du läsa mer om intervallträning eller någon annan form av träning så hittar du det HÄR.

Skriven av: Emma Wiberg